Bij Autobedrijf Top staan de wensen en behoeften van onze klanten centraal. We zorgen er graag voor dat u onbezorgd de weg op kunt. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Autobedrijf Top Pagina
Autobedrijf Top
Uw specialist in occasions, onderhoud & APK
  • 65 jaar ervaring
  • Vakkundig personeel
  • Goedkoop
  • Snelle service
  • Klaar terwijl u wacht

Hoeveel mm slijt een band per jaar?

Autobedrijf Top
mei 31, 2024

Autobanden zijn cruciaal voor de veiligheid op de weg en de prestaties van een voertuig. Maar na verloop van tijd is slijtage van uw banden onvermijdelijk. De mate van slijtage kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het rijgedrag, het type band en de specifieke wegcondities. Hoeveel millimeter slijt een band dan per jaar? In dit artikel vertellen we meer over deze factoren en wat de gemiddelde bandenslijtage per jaar is. Lees verder.

Hoe lang gaan autobanden mee?

Over het algemeen gaan banden tussen de 40.000 en 70.000 kilometer mee voordat ze toe zijn aan vervanging. Wanneer u dit in jaren wilt uitdrukken, is dit afhankelijk van hoeveel er gebruik wordt gemaakt van het voertuig. Als we bijvoorbeeld aannemen dat een automobilist 20.000 kilometer per jaar rijdt, kunt u rekenen op ongeveer 2 tot 3,5 jaar. Rijdt iemand minder? Dan kan de levensduur 4 tot wel 7 jaar zijn.

Factoren die bandenslijtage beïnvloeden

Zoals we net vertelden, zijn er echter verschillende factoren die de mate van slijtage beïnvloeden.

Rijgedrag

Het rijgedrag is een van de voornaamste redenen waardoor banden sneller kunnen slijten. Hard optrekken, snel remmen en veel scherpe bochten nemen zijn ware boosdoeners voor uw autobanden. Daarom is het raadzaam om rustig en consistent te rijden, zodat u de levensduur van uw banden aanzienlijk verlengt.

Bandenspanning

Wist u dat een correcte bandenspanning essentieel is voor het minimaliseren van slijtage? Een te lage bandenspanning verhoogt namelijk de wrijving tussen de autoband en het wegdek, terwijl een te hoge bandenspanning ervoor zorgt dat de autoband minder contact maakt met het wegdek. Beide situaties kunnen van invloed zijn op een kortere levensduur van uw banden.

Type band

Zomerbanden, winterbanden en all-season banden hebben elk verschillende eigenschappen die invloed hebben op hun slijtage in verschillende omstandigheden. Zomerbanden zijn ontworpen voor optimale prestaties bij warm weer, maar slijten sneller in koudere omstandigheden. Winterbanden bieden daarentegen uitstekende grip op sneeuw en ijs, maar kunnen sneller slijten op droog en warm asfalt.

Weersomstandigheden

Extreem weer zoals broeierige temperaturen of juist intens koude temperaturen kunnen ook de snelheid van uw bandenslijtage beïnvloeden. Hitte zorgt bijvoorbeeld voor een verhoogde mate van wrijving en druk, met name bij banden die niet geschikt zijn voor deze weersomstandigheden, zoals winterbanden.

Wegcondities

Tot slot heeft het wegdek ook een effect op de conditie van uw banden. Wegen met veel ruwe oppervlakken, gaten of vuil versnellen de slijtage. Dit betekent dat het rijden op gladde en goed onderhouden wegen helpt om de levensduur te verlengen. Zijn er veel verouderde wegdekken in uw omgeving? Kies er dan liever voor om een kleine omweg te maken.

Wat is de gemiddelde slijtage van een autoband per jaar?

Om antwoord te geven op deze vraag, is het belangrijk om te onthouden dat het aantal millimeter sterk afhangt van het gebruik van het voertuig en de bijkomende omstandigheden. Gemiddeld genomen slijt een band ongeveer 1 tot 1,5 millimeter per jaar. Deze algemene schatting is zeer ruim genomen, omdat alle voertuigen, de kwaliteit van banden en bestuurders immers verschillen.

Benieuwd naar de staat van uw autobanden?

Wilt u weten hoe uw banden ervoor staan? Kom dan gerust langs bij Autobedrijf Top in Deventer! U kuntonder andere terecht voor banden wisselen, een APK-keuring of een grote en kleine beurt.